Aanpassingsstoornis

afbeeldingaanpassingIedereen maakt wel eens iets ingrijpends in zijn leven mee. Het plotseling overlijden van een dierbare, de diagnose van een ziekte waar je mee moet leren leven, verlies van een baan. Maar ook minder ‘ernstige’ gebeurtenissen kunnen ingrijpend zijn; een verhuizing, de geboorte van een kind of de overgang naar een nieuwe levensfase.

Waar de een dit een plek leert te geven en te accepteren, kan de ander er mee blijven worstelen. Misschien ben jij geneigd om erg negatief aan te kijken tegen veranderingen die plaatsvinden. Hierdoor kunnen bepaalde dingen veel zwaarder voelen dan ze in werkelijkheid zijn.

Ook kan het zijn dat je jezelf onderschat, negatief tegen jezelf aankijkt of denkt dat je het niet aankunt om ermee om te gaan. Dingen kunnen onoverkomelijk lijken, terwijl ze dit in werkelijkheid niet zijn. Of misschien schieten je vaardigheden tekort om in een onverwachte situatie problemen op te lossen.

Door in gesprek te gaan met een psycholoog kun je een nieuw perspectief op veranderingen krijgen die hebben plaatsgevonden. Samen kijken we of je gedachten over de situatie helemaal terecht zijn en zoeken we naar vaardigheden die je kunt leren om de draad van je leven weer op te pakken, en om te gaan met ingrijpende situaties.