Angst en Paniek

  • Het zweet breekt je uit bij de gedachte alleen al dat je iets moet vertellen voor een groep mensen of een vraag stelt in de klas of tijdens een vergadering.
  • Alleen rijden in de auto op de snelweg of per trein naar je bestemming gaan, je moet er niet aan denken want er kan immers zoveel gebeuren. Stel dat je een hartaanval krijgt of je valt flauw en niemand kan bij je komen om te helpen.
  • Het overvalt je plotseling, je krijgt het benauwd, je wordt duizelig, het zweet breekt je uit en het lijkt alsof je geen lucht meer krijgt. Soms word je ook misselijk. Je weet niet wat het is of wat er gebeurt, maar het voelt heel naar en beangstigend.

Herken je je in bovenstaande klachten en merk je dat het je leven beïnvloedt, doordat je bijvoorbeeld erg opziet tegen bepaalde situaties of ze liever helemaal uit de weg gaat? Dan is de kans groot dat je last hebt van angstklachten en/of paniekaanvallen. Bij de een wordt de angst in de loop van de tijd steeds sterker, bij de ander lijkt het alsof een paniekaanval vanuit het niets komt opzetten.

Voor beide situaties bestaan er goede behandelingen met voor veel mensen een goed resultaat.

Samen gaan we kijken wat er gebeurt: wat zijn je lichamelijke klachten en wat is de basisgedachte die veel angst oproept? Wanneer je beter begrijpt wat er gebeurt bij een angst- of paniekaanval kan de angst al minder worden. Vervolgens gaan we samen aan de slag met de gedachte die zoveel angst oproept en proberen deze te vervangen door een meer helpende gedachte. Je angst kan drastisch verminderen wanneer je gedachten over een situatie gaan veranderen en zo kom je stap voor stap dichterbij herstel. Je leert dat jij controle kan hebben over je gedachten, gevoel en gedrag, en niet andersom.

Neem dus vrijblijvend contact op voor een kennismakingsgesprek.