Post Intensive Care Syndroom en Corona

PICS staat voor Post Intensive Care Syndroom. Het kan optreden wanneer je langer dan twee dagen opgenomen bent geweest op de intensive care. PICS is een verzamelnaam voor een aantal klachten die daarna aanwezig kunnen zijn, ook wanneer de opname een aantal maanden geleden heeft plaatsgevonden.

Dit kunnen klachten zijn op het gebied van je fysieke mogelijkheden: je bent snel moe, je uithoudingsvermogen is sterk achteruit gegaan. Maar er kunnen ook cognitieve klachten zijn: je kan last hebben van verminderde concentratie, overgevoelig zijn voor prikkels of geheugenklachten hebben.

Een opname op de intensive care in het ziekenhuis is een hele ingrijpende gebeurtenis. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer de helft van de patiënten na een opname op de IC angstklachten, post-traumatische stressklachten en/of stemmingsklachten ervaart. Tijdens je opname heb je weinig tot geen controle over wat er met je gebeurt. Je bent mogelijk delen kwijt omdat je niet bij bewustzijn was, of in slaap bent gebracht voor de behandeling. Een opname op de IC is daarom voor veel mensen een hele angstige ervaring, met mogelijke nare psychische gevolgen. Deze gevolgen kun je beter verwerken met de juiste behandeling.

De verwachting is dat van de coronapatiënten die op de intensive care zijn opgenomen een veel hoger dan gemiddeld aantal mensen PICS ontwikkelt. Dit komt omdat beschermende factoren zoals aanwezige familieleden of het regelmatig contact hebben met artsen en verpleegkundigen, ook nog eens ontbraken.

Ik ben recentelijk speciaal geschoold in het behandelen van psychische klachten die bij het Post Intensive Care Syndroom (PICS) horen.

Wil je een vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken of ik je kan helpen bij de klachten die jij ervaart? Bel of mail gerust.