Dank je wel

Een compliment krijgen doet je goed. Woorden hebben kracht, en positieve woorden zorgen voor een gevoel van blijdschap. Als je kijkt wat er in je hersenen gebeurt wanneer je een complimentje ontvangt dan kun je dit zelfs meten: bepaalde gebieden die we kennen als het beloningscentrum worden actief.

Misschien denk je: tuurlijk, heel normaal. Maar voor veel mensen is het zo simpel nog niet. Oké, een complimentje maken over iemand anders gaat nog wel, maar er zelf een ontvangen? Dat is vaak een stuk lastiger.

Waarom is dit zo moeilijk?

Mensen vormen op basis van ervaringen in hun leven ideeën over zichzelf en hun omgeving. Hieruit wordt je zelfbeeld gevormd. Wanneer je zelfbeeld niet zo sterk is en je krijgt een compliment dat niet overeenkomt met het (negatieve) beeld dat je hebt over jezelf, kun je de neiging hebben om dit compliment te bagatelliseren. Immers, het aanpassen van één opmerking aan jouw zelfbeeld is eenvoudiger dan het aanpassen van je volledige zelfbeeld. Je negatieve zelfbeeld blijft zo in stand, en het compliment verdwijnt in de prullenbak.

Dus hoe kun je beginnen om complimenten te ontvangen en deze jouw zelfbeeld positief te laten beïnvloeden? Het antwoord is bijna te simpel om waar te zijn: zeg “dank je wel” en verder niets. Geen mitsen en maren, of verklaringen. Gewoon een simpel dank je wel.

De eerste paar keer kan dit erg ongemakkelijk zijn maar je zult merken dat de aanhouder wint. Na een aantal keer “dank je wel” beginnen de complimenten positief op je in te werken. Je ervaart dan de beloning die complimenten met zich meebrengen. En je zelfbeeld? Dat verandert onbewust positief mee.

Dus gefeliciteerd met het lezen van deze blog!

Je bent een kanjer.