De bril van emotie

Gevoel lijkt heel veel mensen heel veel te zeggen. ‘Mijn gevoel zegt mij dat deze persoon niet deugt.’ ‘Ik heb er geen goed gevoel bij.’ Als je dan vraagt waar het gevoel vandaan komt blijft het vaak vaag en weinig concreet. We hebben ons niet op de feiten gebaseerd, maar op de bril van emotie waardoor we de wereld bekijken.

Alhoewel emoties, zoals ik in de vorige blog al aangaf, ons veel informatie kunnen geven over onszelf of een situatie zijn ze slechte raadgevers wanneer we ze niet koppelen aan feiten. Want, als we eerlijk zijn, weten we allemaal dat emoties niet de complete nuchtere waarheid vertellen. Als het buiten regent en je hebt slecht geslapen en vervolgens komt je collega te laat waardoor jij extra hard moet werken kun je hier flink de pest in hebben en keihard uitvallen tegen je collega. Maar wanneer de zon had geschenen en jij lekker uitgerust op je werk was aangekomen had je kunnen reageren: ‘ach, kan iedereen een keer overkomen.’ Lag het dus werkelijk aan je collega of aan de grote optelsom van jouw ochtend, waardoor je zo reageerde?

Toch zie ik dat veel mensen reageren vanuit emotie en grote beslissingen maken omdat ‘dingen niet meer goed voelen’. Een relatie wordt verbroken omdat het gevoel weg is, een baan opgezegd omdat het niet meer goed voelde. Maar emoties en gevoelens schommelen. Waarom bestaat er zoiets als een winterdepressie? Omdat we somber worden van regenachtig, donker weer, maar juist vrolijk door licht en warmte. Wanneer de zon weer gaat schijnen kijken we opeens heel anders tegen dezelfde omstandigheden aan, en kan ‘het gevoel’ zomaar weer terugkomen!

Hoe moet je dan keuzes maken? Een belangrijke tip: zoek meerdere raadgevers. Zoek mensen uit je omgeving die je vertrouwt, én waarvan je in hun leven hebt gezien dat ze slimme beslissingen maken. Heb je weinig van dit soort mensen om je heen, maak dan zelf een weloverwogen lijstje met de voor- en nadelen van een bepaalde keuze en geef elk item een cijfer. Zo kun je feitelijk berekenen welke kant de balans opslaat.

Op momenten van heftige emoties is je wereld gekleurd en kun je geen goede, weloverwogen keuze maken. Doe dit dan dus ook niet. Maar laat de emotie komen en gaan. Heb je moeite om je emoties weer af te laten zakken dan kunnen een paar gesprekken met een psycholoog je weer het juiste duwtje in de rug geven.