Do’s en Don’ts bij de winterdip

Het is grijs en grauw buiten. En binnen? Binnen is het gezellig, warm, de kaarsen zijn aan, de kerstboom staat op. Of niet? Voor veel mensen zijn de donkere dagen voor kerst niet alleen buiten koud en kil maar ook van binnen voelen ze zich donker en koud. Meer dan 500.000 Nederlanders hebben jaarlijks last van een winterdepressie en dan zijn alle mensen met de algemeen bekende winterdip nog niet eens meegeteld.

Wat te doen als jij een van deze mensen bent? Je kunt wachten tot de maanden voorbij tikken en het eindelijk weer lente wordt en je je beter voelt, maar er zijn meer manieren om deze periode beter door te komen.

Ten eerste: ga niet bij de pakken neerzitten. Als je geen zin hebt om erop uit te gaan, doe het toch! Als je niets meemaakt en geen leuke ervaringen hebt wordt je gevoel van somberheid versterkt. Maar wanneer je toch van de bank afkomt en je onder de mensen begeeft, valt het negen van de tien keer erg mee en heb je een leuke middag of avond: ga erop uit naar een kerstmarkt, ga lekker zwemmen, maak een wandeling of fietstocht. Dan smaakt de warme chocolademelk extra lekker wanneer je weer thuis komt.

Ten tweede: doe moeite voor jezelf. Versier je huis, doe kaarsjes aan. Ook al woon je alleen, jij bent belangrijk genoeg om een gezellige sfeer voor te creëren. Voel je je niet belangrijk of de moeite waard? Neem dan toch de stap om sfeer te maken… jouw gevoel kan namelijk veranderen, ook je gevoel over jezelf.

Als laatste: vind je het moeilijk om zelf in beweging te komen, vraag dan hulp aan een vriend of vriendin. Geef aan wat je moeilijk vindt en waar je een duwtje in de rug nodig hebt. Wees concreet: ‘als je me uitnodigt, accepteer dan geen nee van mij.’ Wedden dat het na deze instructie voor jou makkelijker zal worden om ja te zeggen tegen deze persoon?

Blijf je worstelen met negatieve gevoelens? Kijk dan eens verder en probeer lichttherapie. Veel mensen hebben baat bij een beetje extra zonneschijn.