Emotie, vriend of vijand?

Emoties. Zijn ze voor jou je beste vriend of je ergste vijand? Ook al lijkt het soms niet zo: emoties zijn erg nuttig. Ze geven ons veel belangrijke informatie over wat we nodig hebben. Stel dat je in een brandend huis staat… Je voelt je bang en hierdoor maak je dat je wegkomt. Je reageert snel en alert. Dan is angst heel nuttig.

Of je bent boos over een opmerking die een collega heeft gemaakt. Jouw boosheid geeft aan waar jouw grens ligt. Het zet je aan tot handelen om te voorkomen dat zoiets weer gebeurt. Door je collega aan te spreken is de kans kleiner dat het nog eens gebeurt.

Negatieve emoties zoals boosheid, verdriet of angst voelen vervelend. Soms willen we ze liever kwijt dan rijk zijn. Je kunt dan twee dingen doen: de emotie inzetten, of de emotie uitschakelen. Wanneer je de emotie inzet, dan gebruik je de emotie in plaats van dat de emotie jou gebruikt. Bijvoorbeeld: je boosheid leidt tot een duidelijk gesprek met een collega, waardoor die de volgende keer op z’n tellen past. Je zet je emotie in.

Je emotie uitschakelen is de emotie negeren of wegstoppen. ‘Ik moet me niet zo aanstellen over die opmerking, maar gewoon doorgaan.’ Dit houd je even vol, maar het gevolg is dat er vaker over je grenzen heen gegaan wordt, waardoor je steeds meer moeite krijgt om boosheid of frustratie te onderdrukken. Tot de bom barst – je valt agressief uit tegen je collega. Of tot je de energie niet meer kan opbrengen om naar je werk te gaan – je komt thuis te zitten.

De kunst is om emoties toe te laten en te accepteren. Leer emoties een plek te geven in je leven. Dit wil niet zeggen dat ze je leven beheersen, maar dat jij je emoties beheerst.

Zie emoties als de golven op het strand. Ze komen en gaan vanzelf. Dit betekent niet dat je niets moet ondernemen om bijvoorbeeld je grenzen aan te geven, of om getroost te worden bij verdriet. Het betekent wel dat een emotie nooit zo intens kan worden dat het niet meer weggaat. Dus zeker bij sterke emoties, zoals intense woede of diep verdriet, is het belangrijk het er gewoon te laten zijn zonder dat je het onderdrukt. Uiteindelijk zal woede minder heftig worden, en bij verdriet gaan de scherpe randjes eraf.

Belangrijk is dat wanneer we sterke emoties ervaren we geen belangrijke beslissingen maken. Door emoties zien we de realiteit door een gekleurde bril. Meer over emotie als raadgever in mijn volgende blog.