En de beste wensen…

‘En de beste wensen!’

Heb je dit ook wel eens tegen mensen gezegd terwijl je er eigenlijk niet in gelooft? Misschien heb je wel eens in een situatie verkeerd waarin je het zei omdat het hoorde, maar vroeg je je ondertussen af of het allemaal wel zo best zou worden. Eigenlijk zag je alleen maar leeuwen en beren op de weg voor het nieuwe jaar, en geloofde je zelf niet meer in het beste voor de toekomst.

‘Ik reken er maar niet op dan kan het alleen maar mee vallen’, is wat we dan eigenlijk geloven. We willen geen hoge verwachtingen hebben, omdat het heel vervelend voelt als we in die verwachtingen teleurgesteld worden. Dus verwachten we weinig. Of niets.

Hoe komt dit? Waarom hebben mensen hier soms last van?

De mens is er in getraind om vervelende, negatieve emoties zoveel mogelijk te vermijden. We proberen ons hart met zo min mogelijk deuken en krassen door dit leven heen te lozen. Hiervoor gebruiken we bepaalde verdedigingsmechanismen, zoals we dit in de psychologie noemen. De een laat merken dat kwetsende opmerkingen hem niet raken, de ander trekt zich terug zodra iemand bedreigend over komt. Een derde wil teleurstellingen voorkomen, dus verwacht weinig. Deze persoon redeneert: ‘Als ik nu weinig verwacht dan is de teleurstelling ook klein.’ Af en toe kunnen deze mechanismen bescherming bieden. Net zoals vroeger in een oorlogssituatie een harnas bescherming bood. Maar wanneer je continu in een harnas blijft rondlopen kun je niet meer normaal leven en vrij bewegen. Je beperkt dan je mogelijkheden voor de toekomst. Het gevaar van continu verdedigen is namelijk dat we op een gegeven moment nieuwe dromen niet meer aan durven gaan.

Een wijs man heeft eens gezegd: ‘Mensen zonder visie gaan verloren.’ Wanneer we weinig verwachten en van het slechtste uitgaan, stopt onze gedrevenheid. Dit verlamt ons in het najagen van (nieuwe) dromen, het aangaan van relaties, of het doorzetten om iets te bereiken. We gaan bij de pakken neerzitten en geven op.

Hoe ga jij 2019 beginnen? Ben je voorbereid op het ergste, of durf je opnieuw te dromen? Geloof je in ‘de beste wensen’ of wens je het anderen alleen maar uit beleefdheid toe?

Ga komend jaar in de aanval, en geef niet op om te dromen. Want ook in de psychologie geldt: ‘De aanhouder wint!’