Je voelt wat je denkt

Wist je dat gevoelens gevormd worden door je gedachten over een situatie?

Stel dat je middenin de nacht alleen thuis bent, je ligt te slapen. Je wordt wakker van een plotseling hard geluid beneden in de woonkamer. Wanneer jouw gedachte is “dat is de poes die zijn etensbakje omgooit”, dan draai je je om en slaap je lekker verder.

Maar stel dat je denkt, “zou het een inbreker zijn?”, dan zul je je waarschijnlijk niet kunnen omdraaien om lekker door te slapen. Misschien zit je wel direct rechtop in bed, begin je nerveus te worden en bel je de politie.

De situatie is tweemaal precies hetzelfde maar jouw interpretatie van de situatie verschilt. Wat je dénkt dat er gebeurt bepaalt jouw gevoel (wel of niet bang) en jouw gedrag (lekker doorslapen of de politie bellen).

De bron van een gevoel ligt niet in de situatie zelf of het gevoel zelf. Wil je angst de baas worden, dan lukt dit niet door pure wilskracht of het vermijden van de angstige situatie. De manier om er mee aan de slag te gaan is om te kijken naar je gedachten óver de angstige situatie. Je gedachten zijn de bron van je gevoel, dus daar moet je beginnen wil je angst, boosheid of welke andere emotie dan ook de baas worden.

Je gedachten zijn ook de bron van je gedrag. Het gedrag in het voorbeeld werd bepaald, niet door de situatie zelf, maar door je gedachten óver de situatie. Wil je jouw gedrag in een bepaalde situatie veranderen? Dan helpt het om anders te gaan denken.

Uitzoeken wat je echt denkt is lastig. Je gevoel komt zo snel omhoog dat je je vaak niet bewust bent van de gedachten die aanleiding gaven tot het gevoel. Dit is precies waar een psycholoog je mee kan helpen. Deze gaat met je op onderzoek naar wat er achter je gedrag zit, of achter dat gevoel dat je zo dwars zit.

Wanneer je samen met de psycholoog je gedachten geformuleerd hebt, dan weet je ook waar je veranderingen in aan kan brengen. Hierdoor zal je gevoel en je gedrag mee veranderen. Dit alles is mogelijk, met een beetje hulp.