Welke liefdestaal spreek jij?

‘Maar jij begrijpt mij ook helemaal niet!’ In een relatie willen we graag gezien en begrepen worden door de ander en ons bovenal geliefd voelen. Maar dat is nog niet zo makkelijk, want we zijn allemaal anders. En één groot ding waarin we vaak verschillen van elkaar is de manier waarop we liefde geven en waarop we liefde ontvangen.

Uit onderzoek blijkt dat er vijf verschillende manieren zijn waarop we liefde kunnen geven en ervaren. Deze manieren noemen we ‘liefdestalen’*.

Hier de vijf liefdestalen op een rij:

  1. Positieve woorden: We vinden het altijd prettig om positieve dingen te horen. Maar wanneer jij deze liefdestaal hebt raken positieve woorden je meer dan bij iemand die een andere taal spreekt. Je voelt je dan goed en erg geliefd. De ander ziet jou en erkent jou, en spreekt dat ook uit.
  2. Cadeaus geven: je ervaart dat iemand veel van je houdt als deze onverwachts een mooi cadeau voor je meeneemt. Het feit dat de ander de moeite hiervoor doet, hier aan gedacht heeft en weet wat bij jou past, laat aan jou zien hoeveel de ander jou waardeert en van je houdt. Je voelt je hierdoor extra geliefd.
  3. Samen zijn: Wanneer iemand een avond vrij plant om bij jou te zijn voel je je geliefd. Geen andere mensen, geen televisie of telefoons, gewoon gezellig met z’n tweeën op de bank of naar een gezellig restaurant. Eigenlijk maakt de plek niet zoveel uit, maar het belangrijkste is dat je samen bent, zonder afleiding. Doordat de ander moeite doet om deze tijd speciaal voor jou te realiseren weet je: hij of zij geeft veel om mij.
  4. Fysiek contact: Knuffelen, omhelzen, zoenen, handen vast. Dit zijn allemaal manieren om te laten zien dat je om iemand geeft. Of dat een ander om jou geeft. Fysiek contact geeft jou het gevoel heel geliefd te zijn.
  5. Dienen: De ander doet zijn best om het jou naar de zin te maken of te ontlasten door dingen voor jou te doen. Wanneer je beneden komt is de afwas klaar, de kamer opgeruimd of het vuilnis buiten gezet. Als dit jouw liefdestaal is dan is het meer dan alleen een klusje dat al gedaan is. Maar je realiseert je dat de ander zich in jou verplaatst heeft en nagedacht heeft hoe hij jou kan helpen, je voelt je hierdoor erg geliefd.

Welke taal spreek jij? Alle liefdestalen zijn belangrijk binnen een relatie, maar vaak heeft iemand een voorkeur voor een of twee van deze liefdestalen. Waar herken jij je het meeste in?

Tip: waarschijnlijk is het deze zelfde liefdestaal die jij gebruikt om liefde en waardering aan anderen te laten zien. Kijk dus eens hoe jij vooral liefde geeft. De kans is groot dat je op die manier ook geliefd wil worden.

En dit is precies het punt waarop het mis kan gaan. Want stel jij spreekt de taal van cadeautjes geven, maar je partner geniet juist erg van samen zijn. Jij laat je partner zien hoe belangrijk hij of zij voor je is door een mooi cadeau voor de verjaardag te kopen of zomaar bloemen mee te nemen. Maar de ander geeft aan: ‘je hebt nooit tijd, altijd zijn anderen belangrijker dan ik. Soms vraag ik me af of je nog wel om me geeft.’ Een klassiek voorbeeld waarin beide mensen wel liefde willen geven, maar dit vooral op hun eigen manier doen. Het is alsof de een Chinees spreekt en de ander Japans. Je kunt heel hard in het Chinees roepen ‘ik houd van jou’, maar als de ander alleen Japans verstaat, dan zal de boodschap nooit aankomen.

Dus welke taal spreek jij? En welke taal spreekt de ander? Denk bijvoorbeeld aan je kinderen, je partner, goede vrienden. Jij houdt van hen, maar ervaren ze die liefde ook?

Sterke relaties bouw je door je te verdiepen in de taal van de ander, en deze te leren spreken.

* Wil je meer hierover weten lees dan het boek “De vijf liefdestalen” van Gary Chapman.