Maak tijd vrij voor vrije tijd

Nu aan het begin van een nieuw jaar, heb je vast goede voornemens. Op Facebook werden ze door velen zelfs gepubliceerd. Een goed idee, want door anderen te vertellen over je plannen en doelen creëer je een sociale controle. Mensen kunnen nu aan je vragen hoe het gaat met sporten, afvallen, minder tv kijken etc. Wellicht geeft dit nog een extra stukje motivatie om het vol te houden.

Tussen de wensen en doelenlijstjes op Facebook zag je ook geregeld staan: meer tijd vrij maken voor mijn partner, hobby of vakantie. We leven een gehaast leventje. Dan kunnen urgente dingen al snel de overhand nemen op belangrijke zaken. Een urgente deadline, het werk dat zich opstapelt, klusjes die moeten gebeuren… Voor je het weet heb je “geen tijd” meer om een vakantie in te plannen of tijd vrij te maken voor wat je echt belangrijk vindt. Want een vakantie is belangrijk. Het voorkomt dat je ten onder zult gaan aan stress. En voorkomen is beter dan genezen.

Uit recent onderzoek van een zorgverzekeraar blijkt dat 88% van de Nederlanders geregeld stress ervaart, en dat dit voor een belangrijk deel te maken heeft met drukte. Veel mensen laten hun agenda vullen door de prioriteiten van anderen, de drukte van het werk, de verjaardagen van familie. Voor je het weet heb je “geen tijd meer” over voor wat belangrijk is voor jezelf. Een tip om dit te voorkomen is door jouw vrije tijd in te plannen als een afspraak. Wanneer je namelijk wacht tot tijd vrij komt voor jouw vrije tijd dan kun je soms lang wachten. Voor je het weet gebeurt er weer iets waardoor je tijd wordt opgeslokt.

Dus pak je agenda en blok een paar dagen vrij. Soms is het handig om die dagen ook weg van huis te gaan en een vakantie te boeken. Je dwingt hierdoor jezelf om rust in te bouwen. Ook het aloude Joodse concept van de Sabbat is zo gek nog niet. Blok één dag per week voor jezelf en je gezin. Geen telefoontjes, geen mails, geen klusjes. Ga erop uit. Rust uit. Doe leuke dingen. Laad op voor de week die voor je ligt.

“Zes dagen zul je werken, één dag rusten” voorkomt dat je later zes dagen moet gaan rusten om één dag te kunnen werken.