Volg je hart, of toch niet?

‘Als het niet goed voelt dan moet je het niet doen’. Of ‘volg je hart’. Zomaar een paar tips die je links en rechts om je heen hoort als je een lastige beslissing moet maken. En hele belangrijke beslissingen worden op basis van je gevoel en je hart gemaakt. Of toch niet?

Door je hart te volgen geef je je verstand een ondergeschikte rol, of zelfs geen rol.

Wist je dat je gevoel sterk beïnvloed wordt door je gedachten? Als wij denken dat iets eng is of zal zijn, dan voelen we ons…..bang! Maar dit gevoel is niet gebaseerd op feiten, maar op onze gedachten en verwachtingen over een situatie.

Stel je ligt in bed en je hoort beneden een geluid en jij denkt dat het een inbreker is, dan is jouw reactie waarschijnlijk dat je schrikt en bang wordt. Maar stel dat jij denkt dat het de kat is die even rondloopt in je huis, dan draai je je om en slaapt verder. In beide situaties zijn de feiten hetzelfde, het verschil is hoe je denkt over deze feiten en die bepalen juist jouw reactie.

Als je zegt ‘volg je hart’, dan baseer je beslissingen op jouw gedachten over een situatie en die zijn niet altijd kloppend met de werkelijkheid. Je gaat situaties uit de weg omdat je verwacht dat ze eng zijn, je gaat in zee met iemand bij wie je een goed gevoel hebt, maar je weet niets van zijn of haar achtergrond of trackrecord.

Zorg dat je gedachten gebaseerd zijn op informatie en feiten. Laat dan je verstand je helpen om sterke keuzes te maken en een gezond leven te leiden. In de wereld van de psychologie heet dit de cognitieve gedragstherapie.

Moeten we ons gevoel dan maar uitschakelen? Nee, ook gevoel speelt een belangrijke rol, maar het zou niet de basis van onze beslissingen moeten vormen.

Dus volg je hart? Volg je verstand, gebaseerd op feiten en informatie, en laat je hart dát volgen.